Co roku staramy się dodawać coś nowego do naszych kursów, co sprawi, że będą jeszcze atrakcyjniejsze dla uczestników.
W tym roku, po warsztatach kulinarnych, na których robiliśmy m.in. matcha latte, doszliśmy do wniosku, że chcielibyśmy dać okazję do spróbowania herbaty matcha nie tylko uczestnikom warsztatów, ale też naszych standardowych kursów języka japońskiego. W tym celu sprowadziliśmy więc większą ilość tej sproszkowanej zielonej herbaty z Japonii.
Na zajęciach można było spróbować herbaty zarówno w wersji klasycznej, tj. takiej, jaka jest pita podczas ceremonii parzenia herbaty oraz w bardziej współczesnej – jako matcha latte 🙂 Samodzielne „utrzepywanie” herbaty w wersji ceremonialnej oraz porównanie smaku obu wersji było ciekawym doświadczeniem 🙂
Przesyłka z herbatą dotarła już po zakończeniu zajęć w części grup, ale – tu dobra wiadomość – nic straconego! Zachęceni reakcjami tych, którzy pili matchę na zajęciach, zamierzamy kontynuować matcha taiken na zajęciach w przyszłym roku szkolnym 🙂
Powtarzamy warsztaty, które spotkały się z zainteresowaniem, ale staramy się wprowadzać też nowości.
W zeszłym roku poprowadziliśmy bezpłatne warsztaty kuchni japońskiej, które cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Tym razem przygotowywaliśmy desery w stylu japońskim.