Warsztaty kuchni japońskiej na słodko
Bezpłatne warsztaty kuchni japońskiej, które zorganizowaliśmy dla uczestników naszych kursów języka japońskiego w Warszawie i w Białymstoku już za nami. Tym razem warsztaty były dedykowane przede wszystkim tym, którzy lubią wszelkie słodkości i są otwarci na trochę inne „słodkie smaki” niż te, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Przygotowywaliśmy desery w stylu japońskim oraz matcha latte.
Wspólnie robiliśmy dango, a przygotowując deser wykorzystywaliśmy także kanten i azuki, często spotykane w japońskich ciastkach (wagashi). Poza tym do skomponowania deseru można było wykorzystać też różne owoce i lody 🙂
Dużo zabawy dostarczyło przygotowywanie matcha latte – próbowaliśmy swoich sił w sztuce zdobienia latte i – co widać na zdjęciach – mieliśmy bardzo zdolnych uczestników warsztatów 🙂 Aż szkoda było pić 😉
Dziękujemy wszystkim, którzy wzięli udział w warsztatach, za wspólnie spędzony czas, otwartość na nowe smaki i miłe towarzystwo 🙂