Dzień Dziecka z kuchnią japońską
Dziś odbyły się bezpłatne warsztaty kulinarne, które zorganizowaliśmy dla uczestników naszych kursów języka japońskiego. Pod okiem Akihito sensei przygotowywaliśmy tradycyjne japońskie ciasteczka daifuku.
Daifuku to ciastko mochi nadziewane pastą ze słodkiej fasoli. A że w kuchni japońskiej istotne jest nawiązanie do pory roku, w naszych daifuku znalazły się też truskawki.
Daifuku wywodzi się z epoki Edo. Jego nazwa początkowo oznaczała „duży brzuch”, co wiązało się z uczuciem sytości, które dawało zjedzenie daifuku. Później „fuku” – „brzuch” zastąpiono znakiem na „fuku” – „szczęście”, bo przecież człowiek syty to człowiek szczęśliwy 🙂
Mamy nadzieję, że wszyscy, którzy wzięli udział w dzisiejszych warsztatach wracali do domów z uczuciem sytości i zadowolenia 🙂
●Kurs japońskiego Warszawa ●Kurs japońskiego Białystok ●Promocja języka japońskiego i kultury